luni, 16 noiembrie 2009

Fondarea si istoricul

Deşi sub actualul nume, Facultatea de Comerţ, există doar din anul 1951 – când prin trecerea secţiei comerciale la Facultatea de Cooperaţie, se constituie Facultatea de Comerţ şi Cooperaţie – învăţământul de comerţ a existat în Academia de Studii Economice din Bucureşti, încă de la fondarea acesteia (6 Aprilie 1913).
[modifică] Istoric

Putem aprecia că studiile comerciale au fost şi sunt reprezentative pentru întreaga existenţă a primei univerităţi economice a neamului - Academia de Studii Economice din Bucureşti. Astfel:

• la înfiinţare (1913) universitatea economică bucureşteană s-a numit Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale, iar denumirea uzuala este de Academia Comercială sau chiar de Academia de Comerţ;

• la apariţia secţiilor (1919), secţia I se numea - "Comerţ, bancă, asigurări";

• primul doctorat din ASE (1921) avea specializarea "Studii comerciale şi industriale";

• După inaugurarea Palatului Academiei Comerciale (1926) – astăzi cladirea Ion N. Angelescu (rectorul din perioada 1924-1929), prima prelegere ce a fost ţinută în amfiteatrul I, de către prof. Emil Brancovici, a fost "Tehnica comercială a mărfurilor şi uzanţele comerciale în decursul veacurilor";

• la restrângerea, de la trei la doua, a secţiilor de specialitate (1932) o secţie se va numi "comercială-industrială";

• atunci când Aula Palatului Academiei Comerciale este îmbogăţită cu fresca semnata de Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), aceasta este închinată istoriei comerţului românesc. Autoarea avea să afirme: “Momentele cele mai însemnate din istoria comerţului românesc din timpurile cele mai îndepărtate până în zilele noastre se desfăşoară ca o epopee în imagini şi culori”.

• la revenirea învăţământului economic cu trei secţii (1938) cea de a III-a, va fi "Comercială, Industrială";

• În urma fuzionării (1947) cu Academia de Studii Cooperatiste, se constituie Academia de Ştiinţe Comerciale şi Cooperatiste - pentru prima dată structurată pe facultăţi, două la număr: Facultatea de Ştiinţe Comerciale şi Facultatea de Ştiinţe Cooperatiste.


Din anul 1968 sediul Facultăţii de Comerţ se află în clădirea Mihai Eminescu (după fostul nume al străzii), cunoscută drept "a Facultăţii de Comerţ".

Începând cu anul 1990, specializările facultăţii devin următoarele: marketing, merceologie, turism-servicii şi relaţii economice internaţionale. În anul următor (1991) relaţiile economice internaţionale se reorganizează ca facultate distinctă, Facultatea de Comerţ ramânând cu catedrele de: marketing, merceologie şi managementul calităţii, respectiv turism-servicii. Specializările de doctorat sunt: economia comerţului şi serviciilor, marketing, respectiv merceologie.

Anul 2003 aduce o nouă transformare a structurii Facultăţii de Comerţ. Consecinţă a demersurilor catedrei de marketing, prin HG nr. 693/2003, specializarea omonimă se desprinde din structura Facultăţii de Comerţ creându-se Facultatea de Marketing. La Facultatea de Comerţ rămân două specializări: economia comerţului, turismului şi serviciilor respectiv merceologie

2 comentarii:

  1. Vreau să împărtășesc o mărturie despre modul în care serviciul de finanțare Le_Meridian m-a ajutat cu un împrumut de 2.000.000,00 USD pentru a-mi finanța proiectul de fermă de marijuana, sunt foarte recunoscător și mi-am promis să împărtășesc această companie de finanțare legitimă oricui caută o modalitate de a-și extinde afacerea. project.compania este compania de finanțare din Marea Britanie / SUA. Oricine caută sprijin financiar ar trebui să le contacteze pe lfdsloans@outlook.com Sau lfdsloans@lemeridianfds.com Domnul Benjamin este de asemenea pe whatsapp 1-989-394-3740 pentru a facilita lucrurile oricărui solicitant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Numele meu este doamna Nadia Albert din Rusia, iar eu sunt o femeie fericită astăzi prin ajutorul unui împrumutător de împrumut, domnul Russ Harry. Voi trimite orice persoană care caută împrumut către această firmă de împrumut. El mi-a dat fericire mie și familiei mele, aveam nevoie de un împrumut de 500.000,00 USD pentru a-mi începe viața peste tot, fiind mamă singură cu 2 copii. Am întâlnit acest creditor credincios și DUMNEZEU care mă ajută cu un împrumut de 500.000,00 dolari SUA, la o rată scăzută. Este un om care se teme de Dumnezeu, dacă aveți nevoie de împrumut și veți rambursa împrumutul, vă rugăm să-l contactați prin e-mail-Elegantloanfirm@hotmail.com / număr Whatsapp + 393511617486

    RăspundețiȘtergere